Van klein en wildwest tot professioneel en protocol

In 2014 is het 30 jaar geleden dat Peet Bijlsma de stoute ondernemersschoenen aantrok. Vanuit zijn toenmalige woonplaats Hommerts begon hij als zelfstandig servicemonteur in de kranenbusiness. Dat dit initiatief zou uitmonden in de bloeiende en toonaangevende onderneming die Bijlsma Hijs- en Heftechniek thans is, kon Peet niet bevroeden.

‘Wat dat betreft zijn de verwachtingen ver overtroffen. Daar ben ik trots op,’ aldus Peet, die in 2008 terugtrad uit het bedrijf. Eerder al, in 2006, droeg hij zijn aandelenpakket over aan de directieleden Arjan Rijpkema en Jelle de Jong, die sinds 2000 medeaandeelhouder waren.
De beginjaren waren vergeleken met nu wildwest. Een tijd waarin Peet zich ontpopte als een zeer gedreven cowboy die menig klant wist te strikken. Arbo stond toen nog in de kinderschoenen. Regels waren er nauwelijks en veilig werken was nog geen issue. De tijden zijn wel veranderd en dat is maar goed ook.

Wet en regelgeving
‘Wij zijn tijdig ingesprongen op de ontwikkelingen in de markt en op het gebied van verantwoord werken,’analyseert Arjan Rijpkema.
‘Sinds 1995 is de wet- en regelgeving flink toegenomen en daar hebben wij op ingespeeld. Onze organisatie hebben wij geprofessionaliseerd en we zijn alle takken van sport gaan doen. Niet alleen de ontwikkeling en engineering van concepten en het bouwen van kranen, maar ook refit, onderhoud en service. En verder het keuren van alle hijsmiddelen boven en onder de haak. Wij certificeren, wij geven voorlichting en wij leiden mensen op doormiddel van het geven van cursussen. Vandaag de dag is Bijlsma een firma met een hele brede dienstverlening. Daarin onderscheiden wij ons in de markt.’

Jelle de Jong voegt daaraan toe dat Bijlsma van deze brede aanpak de vruchten plukt: ‘Door het totaalpakket kunnen we synergie creëren. Eenmaal bij een klant op bezoek kunnen we klussen samenvoegen. Dat is ook de reden dat wij een langdurige relatie met veel klanten onderhouden. Ze kunnen door ons optimaal worden bediend.’

 

Groeiend aantal medewerkers
Daarmee is de groei en bloei verklaard. Vier jaar na de oprichting verhuisde Peet Bijlsma zijn onderneming naar de Transportwei in Joure. Daar kon het bedrijf vanwege meer ruimte en een strategische ligging de vleugels uitslaan. In 1997 werd vlakbij aan de Handelswei een tweede pand betrokken waar nieuwbouw en renovaties plaatsvinden. Het aantal medewerkers is in een 30 jaar gegroeid tot 60.

Inmiddels heeft Peet Bijlsma het bedrijf toevertrouwd en overgedragen aan Jelle de Jong en Arjan Rijpkema. De heren besloten in 2015 alle afdelingen samen onder te brengen in een deels nieuw te bouwen pand. Begin 2016 werd een prachtig complex betrokken aan de Wielen 1 in Joure. Hoezeer Bijlsma Hijs- en Heftechniek aan de weg heeft getimmerd en zich een belangrijke positie in de wereld van hijs- en heftechniek heeft verworven, blijkt uit de projecten die binnen deze website beschreven zijn.

 

Redactioneel stuk Fries Journaal mei 2016


Gerelateerd aan Historie

Jelle
"Wij zijn een dynamisch bedrijf dat continu in ontwikkeling is maar het belangrijkste is dat iedereen veilig moet kunnen werken, zowel onze medewerkers als onze klanten. "

Jelle de Jong

Directie

0513 48 11 22

Liever persoonlijk contact?

Contact
Ook interessant om te lezen: Team