Bijlsma Hijs- en Heftechniek nu op één locatie in Joure

JOURE – Bijlsma Hijs- en Heftechniek is een nieuwe fase in haar bestaan ingegaan. De onderneming is verhuisd van voorheen drie locaties (twee in Joure, één in Zwolle die in 2012 is verkocht) naar een nieuwe huisvesting op bedrijvenpark De Ekers in Joure. Een bestaand pand aan De Wielen werd aangekocht, vernieuwd en fors uitgebreid. Het resultaat is een representatief, groot (5.000 m2) en modern geoutilleerd bedrijfspand op een terrein van één hectare. Bijlsma is klaar voor een toekomst die florissant lijkt, want de onderneming heeft in de loop der jaren een sterke en onderscheidende marktpositie opgebouwd. Directeuren/eigenaren Arjan Rijpkema en Jelle de Jong lopen met gepaste trots door de gebouwen. Wat opvalt is de ruimte, de ordelijkheid en de transparantie.

Dsc00816 1024x683 1

Niemand van de 60 medewerkers zit verscholen, overal zijn van vloer tot plafond glazen wanden aangebracht. Men werkt praktisch in daglicht. Iedereen houdt contact met elkaar. Juist in dat laatste heeft Bijlsma een slag gemaakt. Jelle de Jong: ‘Meerdere locaties was niet ideaal voor onze bedrijfsvoering. Afdelingen konden niet meer samenwerken zoals we dat wilden. De verhuizing gaf ons de mogelijkheid om de activiteiten en de organisatie te centraliseren en te herstructureren. Wij kunnen nu efficiënter opereren.’ Arjan Rijpkema: ‘Bovendien zaten we klem. Wij zijn ondanks de economisch magere jaren blijven groeien. Ruimtegebrek dwong ons om uit te kijken naar één onderdak en dus naar een nieuwe locatie. Wij beschikken nu over een dermate grote bedrijfsruimte dat elk bedrijfsonderdeel een eigen plek en inrichting heeft en waar nodig is samengevoegd met een activiteit die in het verlengde ligt.’ Kwam bij dat het huurcontract van het pand aan de Transportwei, eigendom van oprichter Peet Bijlsma, per 1 januari afliep.

Het eigen pand aan de Handelswei 26 is momenteel in de verhuur bij RBMT bedrijfsmakelaars en taxateurs. De Ekers, gelegen aan de A7, had het tweetal al op het oog. Het is een fraai, groen en ruim opgezet bedrijvenpark. Toen De Jong op een dag voor een oriëntatie langs het vrijgekomen en te koop staande gebouw reed, legde hij dat aan zijn collega voor. Rijpkema: ‘We waren er snel uit. De volgende dag hadden we het pand al gekocht. Trouwens, we hadden ook weinig tijd wilden we begin dit jaar klaar zijn.’ Het pand omvat een royaal kantorengedeelte, spreekkamers, een vergaderruimte, een was- en kleedlokaal, een kantine, een elektrowerkplaats, een revisie-, reparatie- en serviceafdeling, een hijsequipment-inrichting, een magazijn en drie hallen voor het grotere werk. In hal I komen de goederen binnen en vindt de assemblage plaats, in hal II is de stalen ruwbouw (lassen, slijpen, snijden) en in hal III staat de testbank, worden de proefopstellingen gebouwd en is de opslag van mallen, bokken, materieel en halffabricaten. Kortom, de spullen die je niet dagelijks gebruikt.

Bijlsma is opgericht in 1984 toen Peet Bijlsma in Hommerts zich zelfstandig vestigde als servicemonteur in kranen en takels. Dat dit besluit zou uitvloeien in een zo grote, bloeiende en toonaangevende onderneming in hijsen, heffen en transporttechniek, heeft de oprichter nooit kunnen bevroeden. ‘De verwachtingen zijn ver overtroffen,’ zei hij bij zijn afscheid in 2008. Eerder, in 2006, had hij zijn hele aandelenpakket al overgedragen aan zijn mededirecteuren Rijpkema en De Jong. De twee waren reeds in 2000 medeaandeelhouder geworden. Vier jaar na de start verhuisde Bijlsma zijn onderneming naar Joure en vanaf dat moment werd de groei pas goed ingezet. Bijlsma was zeer gedreven en zijn adagium luidde: ‘De vroege vogel vangt de worm.’ Was de begintijd nog vrijgevochten met weinig regelgeving op de terreinen van arbo en keuring, al gauw wist Bijlsma te anticiperen op goed, veilig en efficiënt werken, wat nadien (vanaf 1995) is gereguleerd in wetgeving.

Pandhalvoorkant

Later, met de komst van Rijpkema en De Jong, werd de organisatie professioneler en klaargestoomd voor steeds uitdagender, complexer en grotere opdrachten. De kracht van het bedrijf schuilt in denkwerk, de innovatieve drive. De Jong: ‘Van ons wordt vanuit de markt een totaaloplossing gevraagd en wij leveren die.’ Daartoe moet het bedrijf allround zijn. Dus niet alleen engineering van kranen in velerlei toepassingen, maar ook de bouw, de besturingen, processing, automatisering en monitoring, de aftersales, de service, de reparatie en refit, het onderhoud en de onderhoudscontracten, de (periodieke) keuringen en certificeringen, de verzorging van cursussen, het opleiden van het eigen personeel, de levering van het toebehoren en het equipment; Bijlsma doet alles, onder en boven de haak, tot in perfectie. Robotisering in kranen, wat ze kunnen doen en waar ze voor nodig zijn, is een nieuw fenomeen. Ook daarin is Bijlsma thuis. De Jong: ‘Als je het zo bekijkt, zijn wij in onze business de nummer één in Nederland. Dat durf ik te stellen.’ Rijpkema: ‘Bijlsma biedt een hele brede dienstverlening. Daarin onderscheiden wij ons in de markt.’ En dan, lachend: ‘Dus moet ik Jelle gelijk geven.’ Deze horizontale oriëntatie en kwaliteit legt het bedrijf geen windeieren. Bijlsma creëert synergie. Niet alleen voordelig voor opdrachtgever, maar ook voor opdrachtnemer.

Van over de hele wereld wordt Bijlsma benaderd voor opdrachten, die vaak via het eigen netwerk lopen. Er worden duurzame relaties aangeknoopt wat dikwijls leidt tot herhalingsopdrachten. Zo wordt regelmatig de klant van een klant, een klant, al dan niet rechtstreeks. Rijpkema: ‘Wij reizen met de klant mee. Wij hebben geen agency in het buitenland. Alle werk gaat via-via. Neem Zitron Nederland in Hengelo, een specialist in tunnel- en metroventilatiesystemen. Dit bedrijf betrekt ons waar ook bij de takelconstructies die nodig zijn om de motoren te kunnen onderhouden.’ Het collectief is belangrijk, vindt Rijpkema. ‘In wezen doe je alles samen. Je moet niet op een eiland zitten. Wij zijn teamspelers. Daarom zijn wij heel transparant in berekeningen en offertes. Dan geniet je het vertrouwen en worden opdrachten snel gegund. Kijk, onze klanten willen ook opschieten met hun werk, net als hun opdrachtgevers. Dat is in ieders voordeel.’ De Jong: ‘Kwaliteit genereert werk, zo simpel is het.’ Maar een sinecure is het natuurlijk niet om complexe opdrachten te mogen uitvoeren. Tegenwoordig heeft Bijlsma regelmatig te maken met een zogeheten factory acceptment test, de FAT.

Daarnaast zijn je geloofsbrieven tonen, een onberispelijke staat van dienst en ondernemerschap hebben, zeer zeker van wezenlijk belang. Geheimhouding over opdracht en uitvoering verzekeren, zoals bij de opdracht van een Amerikaanse marinewerf, het hoort er allemaal bij. Dan wordt transparantie niet op prijs gesteld. ‘Coöpereren, dat is een goed woord voor hoe wij in onze business staan,’ besluiten De Jong en Rijpkema.

Entree Bijlsma
Dsc8122hallen640x380px 300x178 1

Onze medewerkers adviseren de meest uiteenlopende vraagstukken

Bouw op Bijlsma
Neem contact op
Bel mij terug